Evde Oyun - Birbirimize Bağlanmak

26-11-2020 14:39
Evde Oyun - Birbirimize Bağlanmak


 

Bir önceki neslin burun kıvırarak "işin gücün oyun” dediği dönemler geride kaldı. Çocukluğumuzda sık sık duyduğumuz, oyunu değersizleştiren bu hüküm yetişkinliğimizde de kararlarımızı etkilemeye devam ediyor. Oysa güneş kemik ve kaslarımızın güçlenmesi için ne kadar önemliyse, oyun da çocuklarımızın zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimi için o kadar değerli. Oyuna hayatınızda yeteri kadar yer veriyor musunuz?

Çocuk gelişimi ile ilgili bilişsel teorileri ile tanınan İsviçreli psikolog Piaget’e göre oyun çocuklar için doğal öğrenme yöntemidir. Dahası çocuklar gözlemlerini dışa vurmak, yorumlamak, anlamlandırmak gibi önemli işlevleri oyun yolu ile gerçekleştirirler. Çocuklar oyun oynarken sonuçları çok önemsemezler ve yapılması gerekeni yaparken inanılmaz bir çaba gösterir adeta kendilerini kaybederler. Bu süreçte çok şey öğrenirler.

Bu çeşit öğrenmeyi ileriki hayatlarına taşıyabildiklerinde, yani merak duygusu, bilinmezin peşinde koşabilme azmi, vazgeçmemek, akıl yürütmek, kurcalamak gibi doğal özelliklerini kaybetmeden büyüdüklerinde icat yapabilen, sınırsız düşünebilen, yeniliklerin peşinde koşabilen bireyler olurlar.

Oyun oynamanın birlikteliği pekiştirici bir özelliği de vardır. Aile bireylerinin birlikte oyun oynaması herkesi birbirine yakınlaştırır ve değişik yönlerimizi fark etmemizi sağlar. Ne kadar hızlı düşünebildiğimizi, nasıl da sabırsız olabildiğimizi, kelimelerle aramızın ne kadar iyi olduğunu, soyut ve üç boyutlu düşünebilme becerilerimizi, ne kadar eğlenceli olabildiğimizi, taklit yeteneğimizi, odaklanabilme kapasitemizi görüp şaşırabilir, bir oyunun içinde kendimizi kaybedip, birbirimizle olan bağlarımızı güçlendirebiliriz.

Biz diyoruz ki hepimizin evlere kapandığı şu günlerde, hazır neredeyse hiçbir mazeretimiz kalmamışken, gönül rahatlığı ile oyun oynamanın ve birlikte olmanın keyfini çıkaralım. Salonun ortasına bloklarla bir korsan gemisi inşa edebilirsiniz. Ya da bir çadır kurup içinde kitap okuyabilirsiniz. Bir kutu oyununun etrafında toplanıp neşeli dakikalar geçirebilirsiniz. Hem zihnimizi oyuna odaklayarak, negatif düşüncelerden ve gündemden de ara sıra bilinçli olarak kopmanın bağışıklığımıza da iyi geleceğine eminiz. Tıpkı uzun zamandır okumayı düşündüğünüz bir kitaba başlamak ya da ilgi duyduğunuz bir alanda online eğitim almak gibi oyun da sizi tazeleyecektir.

Doğadan, çevremizden izole olduğumuz şu günlerde içine kapandığımız evlerde hepimiz bize verileni daha kolay alır olduk. Aynı tip haberleri dinleyip, aynı mesajlara açıyoruz kanallarımızı, aynı sesler, aynı yüzler ve alanımız dar, giderek bir kısır döngüye giriyoruz. Bunun yerine neyi okuyacağınıza siz karar verin. Neyi izleyeceğinize.. Oyun oynarken de kendinize uçları açık bir dünya yaratın, tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi hayal gücünüzle kendinizin şekillendirebileceği bir dünya. Size dayatılan dünya değil, sizin inşa ettiğiniz bir dünyada her anlamda sağlıkla kalın.

 


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.