Froebel’in Bahçesi

25-11-2020 13:39
Froebel’in Bahçesi
       
Didem Topuz Eker
Pazartesi 2 Eylül 2019
 

Friedrich Froebel’in fikir babası olduğu "kindergarten” yaklaşık 1850’lerde ortaya çıkmış1. Froebel’in bahçesi, başlarda çocuğun anne baba etkilerinden uzakta, oyun ve deneyimleme yolu ile keşfederek öğrenmesine imkân tanıyan bir ortam olarak düşünülmüş ve yaygınlaşması neredeyse 50 seneyi bulmuş..

Müzikle, blok oyunlarıyla, kumla, suyla keşifler yaparak, akıl yürütme becerileri sergileyerek, deneyimler edinmek. Yapılandırılmış oyunlar yerine açık uçlu aktivitelerle öğrenmenin gerçekleşmesi. Froebel’in bahçesinde amaç, oyun yolu ile çocuğa öğrenmeyi sevdirmekti. Merak duygusunun ve öğrenme coşkusunun desteklendiği, deneme ve yanılmaya yüreklendiren bir öğrenme ortamı 

Yenilikler, orijinal hallerinde kalmıyor, onlarda girdikleri kültürlere uyarlanıp, ekonomi, teknoloji, sosyal normlar gibi türlü faktörlere göre evrim geçirerek değişiyorlar. Günümüzde okul öncesi eğitim giderek daha çok bilgi odaklı ve oyundan uzak. Bu sadece ülkemizde değil dünyada da böyle. Örneğin Amerika’da yakın zamanda yapılan bir araştırmada, önceki senelere göre eğitimcilerin de velilerin de okul öncesi eğitimde yabancı dil, matematik gibi derslere ağırlık verilmesine daha sıcak baktıkları ortaya çıkıyor 

Araştırmada dikkate değer bir şey de bu sonuçların gelir durumu daha düşük olan bölgelerden geliyor olması. Bir bakıma gelecek kaygılarını da yansıtıyor diye yorumlamak mümkün. 

Araştırmalar dünya genelinde eğitimcilerin kendi aralarında ikiye bölünmüş olduklarını gösteriyor. Bir kesim, yukarıda bahsedildiği gibi çocukların ilkokulda öğrenecekleri bilgileri okul öncesi eğitimde edinerek bir avantaj sağlayacaklarına inanıyorken, diğer bir kesim Froebel’in çıkış noktasını tutkuyla koruyor ve okul öncesi eğitimde oyun ve keşif odaklı yaklaşımların çok daha önemli olduğunu savunuyor. Örneğin A.B.D'de çeşitli eyaletlerdeki okullarda "oyun" merkezli modele dönüş başlamış bile İnsanın doğasında, zaten var olan öğrenme eylemini harekete geçirmek, işte mesele bu. Çok zor şey değil aslında, sadece çocukları biraz rahat bırakmak gerekiyor. Doğuştan getirdikleri özellikler ortaya çıkarken, orada olup tanık olmak, istediklerinde onları yüreklendirmek. Bu şekilde ileride istedikleri kadar bilgiyi üzerine inşa edecekleri güzel bir temelleri olacaktır. Çocukların geleceğine yapılacak en güzel yatırım, onlarda öğrenme aşkını yaratmaktır. 
 
İşte dünyadan güzel bir örnek! Güzel bir TED Talk linki sizler için.. Froebel’in bahçesi bu olsa gerek! 

https://www.ted.com/talks/takaharu_tezuka_the_best_kindergarten_you_ve_ever_seen 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.