3 Yaş için Oyuncak Seçimi

01-12-2022 20:53
3 Yaş için Oyuncak Seçimi


Bazen torunumuza, bazen yeğenimize, bazen bir arkadaşımızın çocuğuna oyuncak hediye etmek istediğimizde özellikle de konu ile ilgili deneyimimiz yoksa, hediye almak zorlayıcı bir deneyim olabilir. Kimi durumlarda oyuncak seçimi anne babalar için bile zor olabilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklara oyuncak alırken, gelişim ihtiyaçlarına uygun bir oyuncak seçebilmek için faydalı olacağını düşündüğümüz bir yazı dizisi paylaşıyoruz sizlerle. İlk yazımızda 3 yaşa odaklanıyoruz.

3 yaşında çocuklardaki fiziksel gelişime paralel olarak kaba motor becerileri gözle görülür bir ilerleme gösterir. Hoplamak, tek ayak üstünde dengede durmak, tırmanmak ve eşyaları kendilerine parkur yapıp üstünden kaymak gibi hareketleri kolaylıkla yapmaya başlarlar. Yakın mesafeden atılan topları yakalamak ya da yakın mesafedeki bir sepetin içine top atabilmek gibi 2 yaşında yapamadıkları becerileri sergilemeye başlarlar. Kaba motor becerilerindeki gelişimin yanında ince motor becerileri de gelişir. İnşa oyunlarını sevmeye başlarlar. Öncekine göre daha karmaşık inşa oyunlarına ilgi duyarlar. Az parçalı yap bozları yapabilirler. Bu yaşlarda ince kas becerileri hala gelişmekte olduğu için, yapboz parçalarının yeterince kalın olması hatta tutma yerlerinin olması tercih edilir. Yine basit kesme, yapıştırma ve diğer sanatsal faaliyetlerle uğraşmaya ilgi duymaya başlarlar.

3 yaşındaki çocuklar için oyunda, bir projeyi sonuçlandırmaktan çok yapma sürecindeki keşif ve öğrenme ön plandadır. Resim yaparken çizgileri kullanmaya başlarlar ve sınırları belirleyebilirler, bu sebeple insan resimlerini daha rahat çizebilmeye başlarlar. Boyama gibi aktivitelerden büyük keyif alırlar. Renk seçiminde parlak renkler ön plana çıkarken, gri, bej ve siyah gibi gerçekçi renklere olan ilgi de artar.

3 yaşında çocuklar rol oyunlarından da büyük keyif alır. Örneğin oyuncak bebekleri için bir doğum günü partisi hazırlamak, alışverişe gitmek gibi sahneler hayal edip bunları canlandırırlar. Polis, itfaiye, doktor, aşçı ve benzeri rollerin içine girmek ilgilerini çeker. Dil becerileri de gelişmeye başladığından oyunlarında basit telefon konuşmaları veya benzeri gündelik konuşmaları taklit ederek gözleyerek, duyarak edindikleri dil ve kültürel kodları sergilemeye başlarlar. 3 yaşındaki çocuklar nesneleri kendi kullanım amacının dışında da kullanabilir, soyutlama becerileri sergilerler; örneğin oyunlarında bir blok parçasını telefonmuş gibi kullanabilir ya da bir kitabı yastıkmış gibi bebeğinin başının altına koyabilirler. Koli kutularının içine girip, bir kayığın içinde denize açıldıklarını hayal edebilirler. Etraflarındaki nesneleri hayal dünyaları ile şekillendirip oyun yaratabilmeye başlarlar.

 İnşa Blokları ile oynarken büyüklük, yükseklik, kapladığı alan, ağırlık vb. ayrıntılara dikkat etmeye başlarlar. Bunları dizebilirler, üst üste koyup basit kuleler yapabilirler, boşlukları fark edebilirler. Ahşap bloklar, sayı, harf blokları ve köpük bloklar bu yaşta kullanılabilir. Kapla Ahşap Blokları Fiziksel ve Zihinsel Gelişim için pek çok fayda sağlar. Bu ürünü şimdi inceleyebilirsiniz! 

Peluş hayvanlar, bebekler, kuklalar çocukların ilgilerini çeken diğer tür oyuncaklardandır. Bunların hareket eden, ses çıkaran parçaları ilgilerini çeker. 3 yaşında çocuklar iri düğmeli olmak kaydıyla bebeklerinin elbiselerini giydirip çıkartabilirler. Kuklalar, sahneler, bebek evleri, üç boyutlu karton hikaye kitapları ilgi çekici oyuncaklardır. Peluş oyuncaklar seçerken bunların yıkanabilir ya da kolayca temizlenebilir olmasına ve allerjen içermemesine dikkat edilebilir.

Kostümler 3 yaş çocuklarının rol yapma oyunlarında çok kullandıkları araçlardır. Meslekleri temsil eden kıyafetleri, sevdikleri bir karakterin kıyafetini deneyip rol yapmaktan ya da değişik renklerde elbiseleri; şapka, gözlük, kolye, küpe gibi aksesuarları giyip çıkarmaktan keyif alırlar. Süpürge, bez gibi temizlik gereçleri ilgilerini çeker. Bunları deneyimleyebilecekleri oyun ve oyuncakları seçerken, onların motor becerilerine uygun büyüklükte, takıp çıkarması güvenli ve kullanılan malzemeleri güvenli olanları tercih edebilirsiniz.

Oyuncak arabalar, araçlar çocukların bu yaşlardaki rol oyunlarında önemli bir yere sahiptir. Büyük kamyonlar, basit ve az parçalı ray ya da yola sahip araçlar, trenler, arabalar, minyatür arabalar, uçaklar, uzaktan kumandalı araçlar, 3 yaş için uygun oyuncaklardır. Çocuklar bu yaşlarda oyuncakları düğmelere basma ve tutma çubukları yolu ile kumanda edebilecek orta seviyede motor becerilere sahip olmuş olurlar.

Oyuncak alışveriş arabası, kasa, yemek pişirme araçları, sebzeler, meyveler, bıçak, çatal, bardak, tabak gibi gereçler, kasklar, oklar, su tabancaları, toplar, bowling setleri, yaz için kova, kürek, tırmık ve benzeri oyuncakları seçerken yine hafif, orta seviyede detay içeren ve sağlıklı materyallerden yapılmış olmasına önem verilir.

Imaginory Hikaye Kurma Setleri Dil Becerileri ve Yaratıcılığı destekler. Bu ürünü şimdi inceleyebilirsiniz!

 3 yaş grubu çocuklarda bilişsel ve fiziksel becerileri geliştirmek için yaşlarına uygun kutu oyunları, bloklar, yap bozlar ya da bilgisayar oyunları seçilebilir. Bu oyunlar çocuklar için pek çok seviyede faydalı olabilir. Dikkat, akıl yürütme, koordinasyon, hız, denge, dil ve iletişim becerileri, sosyalleşme gibi beceriler bu oyunlarla keskinleşir. Oyuncak seçimi yaparken özen göstermemiz gereken bazı noktalar vardır;

 Yapbozlarda yeterli kalınlık ve mümkünse tutma yerleri olması ve parçaların kolayca yerleşebilmesi gözetilmelidir çünkü kolayca yerleşmeyen parçalar çocuklarda kafa karışıklığına sebep olabilir.

Kutu oyunlarında kuralların olabildiğince basit ve az olması gözetilmelidir. 3 yaşındaki çocuklar sıra beklemeyi ve basit kuralları anlayabilirler. Çok uzun süre odaklanamayacakları için oyunun belirli bir hızda devam etmesi önemli olabilir. Sayı ve harf farkındalığı orta seviyededir bu sebeple fazla okuma yazma gerektiren oyunlar bu yaş grubuna uygun değildir. Ayrıca rakiplerinin taşları ile kendi taşlarını ayırt edemeyebilirler. Rekabet veya bir stratejik hedef içermeyen daha çok eşleştirme, farklılıkları bulma, fiziksel hareket içeren, oyun içinde sosyalleşebilecekleri setler bu yaş grubundaki çocuklar için daha uygun olacaktır.

 Bilgisayar oyunlarında yine okuma yazma gerektirmeyen, boyama ve çizim programları, canlı grafikli basit eşleştirme oyunları, neden sonuç içeren oyunlar, kitap okuma uygulamaları tercih edilebilir. 

Aktif olarak oynayabilecekleri oyun gereçleri; bisiklet, scooter, binilebilir diğer araçlar, basit spor araçları, trambolinler, toplar, raketler ve benzeridir. Bisiklete binerken pedal çevirebilirler ancak iki tekerle dengede henüz duramazlar. Bunun için 3 tekerlekli, destek tekerlekleri olan bisikletler ya da denge bisikletleri tercih edilebilir. Çocuklar el frenlerini daha zor kullanırlar bu yüzden ayak frenli araçlar tercih edilir. Çocuklar gerçekçi görünen araçlara ilgi duyarlar, direksiyonu yönlendirmeyi başarabilirler.

Sanatsal yaratıcılıklarını geliştirecek her tür materyale ve kendilerini ifade etmeye çok merak duyarlar. Tebeşirler, büyük tahtalar, boncuklar, mumlar, fırçalar, parmak boyaları, çizim kağıtları, yuvarlak burunlu makaslar, toksik olmayan yapıştırıcılar, boyalar, simler, süsler, ponponlar, hamurlar, kil kullanırlar. Malzemeleri seçerken yine toksik olmaması, kesici özellikteki araçların güvenli olması ve ağırlık ve ergonomi olarak çocukların el becerilerine uygun olmasına önem verilmelidir. 


 

 

 

 


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.